Täysin Huoleton Laitos

Monien muiden lailla koronavirus on ollut päällimmäisenä mielessä jo tovin. Tämä on toinen iso kansallinen kriisi keski-ikäisellä miehellä. Ensimmäinen oli 90-luvun lama, joka edelleenkin mielellään pidetään poissa ihmisten mielistä, vaikka yksi suurimmista syyllisistä siirtyi ajasta ikuisuuteen joku vuosi sitten. Itse asiassa Suomessa on koko läjä isoja raatoja lakaistu maton alle, minkä alta ne edelleen haisevat ja käyvät edelleen keuhkoihin, mutta ollaan niin kuin ei olisikaan.

Tämä kriisi on luonteeltaan globaali, mutta sen hoitaminen kotimaassa on omalla vastuullamme. Nyt alkaa näyttämään siltä, että tälläkin kertaa asioista vastaavat saattavat itse asiassa tehdä enemmän hallaa kuin hyötyä.

Jotain mahtavan huonoa tuuria on siinä, että juuri tällaisen kriisin sattuessa hallituksenamme on kaikkein broilerisin hallitus koskaan. Heppatytöt ovat mediaboostin ansiosta päässeet päättämään asioista, joihin heidän paukkunsa eivät kerta kaikkiaan riitä. Toki he näyttävät naistenlehden kannessa paremmilta kuin pulska setämies, Marin pääsi oikein brittiläiseen muotilehteenkin. Me tavikset  maksamme  kuitenkin näiden kyvyttömyydestä hintaa pahimmassa tapauksessa omalla hengellämme. Mutta siitä ehkä toiste.

THL on tekemässä historiaa. Osakekaupoissa ja erilaisissa pankkien johdannaiskaupoissa on pohjimmiltaan kyse vedonlyönnistä. Vetoa lyödään monesta muustakin asiasta: kenestä tulee presidentti, mikä joukkue voittaa. THL  tavallaan löi vetoa oman näkemyksensä puolesta, käytännössä muuta maailmaa vastaan.

Yhdessä brittien ja ruotsalaisten kanssa hellittiin laumasuojan ajatusta. Silloin jarruttamattoman taudin etenemistä yhteiskunnassa voinee kuvailla vanhalla sanonnalla ”parempi kertarytinä kuin ikuinen kitinä”. Eikä testaamisellakaan olisi niin väliä. Tausta-ajatuksena saattoi olla, että ne, jotka ovat mennäkseen, menisivät muutenkin. Paitsi että ei se noin mene. Osa olisi sairastunut vakavasti, ja he olisivat joutuneet sairaalahoitoon. Mutta sairaalapaikkoja ei olisi riittänyt kaikille, joten osa olisi kuollut sairaalaan pääsyä odottaessaan. Koska korona vastoin aiemmin luultua ei ole ainoastaan vanhuksia kurittava tauti, tämä olisi merkinnyt huimaa kuolleisuutta kaikissa ikäryhmissä.

Nyt tästä laumasuoja-ajattelusta, jossa viruksen annetaan mellastaa vapaasti, on peruutettu. Mutta tilanne päästettiin pahemmaksi, kuin se olisi pätevämpien johtajien komennossa päässyt. Eikä Uuttamaata olisi tarvinnut eristää muusta Suomesta.

Seuraavaksi siirryttiin hallittuun taudin leviämiseen. Tässä mallissa tauti saavuttaa ennen pitkää kaikki, mutta sen kuvitellaan pysyvän hallinnassa niin, että terveydenhuoltojärjestelmämme kapasiteetti kestää sen. Tätä ajatusta tukee esimerkiksi se, että Suomen julkisen sektorin testauskapasiteettia ei nostettu, vaikka se olisi ollut täysin mahdollista jo olemassa olevilla resursseilla ja lentäen ulkomailta tulevien suomalaisten annettiin maahan saavuttuaan mennä kuka minnekin, valitsemallaan sen enempää ohjeistamatta. Ja transit-lennoilla tulleiden annettiin vielä kauemmin kulkea täysin vapaasti, kun Espanjasta tulleita ryhdyttiin jo kaitsemaan. Potentiaalisia koronan tartuttajia päästettiin jatkamaan kotiseuduilleen virusta levittämään kenenkään huolehtimatta. Laivamatkustajien kanssa kuhnittiin vielä kauemmin. Näille karanteeni asetettiin vasta 2.4.-20

Nyt kun tauti hiipii hitaammin ihmisestä toiseen, maa pysyy poikkeustilassa kauemmin, ja se taas syö yhteiskunnan taloutta. On jopa pelätty, että tästä tulee 90-luvun lamaa pahemmat seuraukset. Muistan ne lahtajaiset, ja jos tämä on sitä pahempi, niin meille käy todella huonosti.

Terveydenhuoltojärjestelmämme on edelleenkin vaarassa romahtaa täysin. Tautipiikki saattaa olla vasta loppukesästä, ja sairaanhoitajia sekä lääkäreitä tippuu oman sairastumisensa takia resursseista pois. Ja taas nekin, jotka päästyään sairaalahoitoon saattaisivat parantua, jäävät hoitoa vailla ja heille voi käydä huonosti.

Tämä piina on vasta alussa. Suomi ei tule varmuudella olemaan entisensä tämän jälkeen. Se on muuttunut hivenen jo nyt. Toivoa sopii, että kaikki muutos ei ole pahempaan päin.

Original photo by CDC on Unsplash