USA:n mellakoiden voittajat

Näin setämiehenä usko vilpittömyyteen poliittiseen liikehdintään liittyvissä asioissa on pitkälti kadonnut. Se ei johdu niinkään kyynistymisestä, kuin läpinäkemisen parantumisesta. Useasti nukkemestareiden narut näkee, jos osaa katsoa. USA:n mellakoissa nukkemestareiden lisäksi monet muutkin hyötyvät siitä, että yksi suurimmista demokratioista kipuilee taas kerran. Ja hyötyjien lista on aika yllättävä, vaikka he eivät nukkemestarina häärisikään.

  • Kiina. Kiinan tavoite päästä maailman isoimmaksi pelaajaksi helpottuu huomattavasti, koska sen ainoa todellinen haastaja USA joutuu keskittymään sisäisiin kamppailuihinsa. Ei voi käydä menestyksekkäästi kahden rintaman ottelua varsinkaan aloitteen sisäisessä matsissa ollessa toisella osapuolella, hallinnon lähinnä reagoidessa toisen osapuolen toimiin. Tässä tapauksessa levottomuuksien järjestäjiin.
  • Kaikki muut valtiolliset kilpailijat. Vaikka muilla ei olekaan samanlaista vastakkainasettelua, jokainen, jolla on eturistiriitoja amerikkalaisten kanssa voittavat edellä mainitusta syystä.
  • Aseteollisuus. Aseteollisuuden osakkeet ovat nousseet koko korona-ajan, mutta mellakat takaavat yhä jatkuvan nousun. Palavat poliisiautot uutiskuvissa lähettävät viestin, joka osuu ja uppoaa: Poliisi ei pysty suojelemaan edes itseään, kun kunnolla iskee tuulettimeen. Miten sitten se voisi suojella kansalaisia?
  • Poliisivaltio & Isoveli. Aina on tahoja, jotka tahtovat kontrolloida ihmisten elämää niin paljon, kuin mahdollista. Kun terroristilait julkistettiin USA:ssa 9/11-iskujen seurauksena, monet – ja aivan aiheesta – esittivät huolensa kansalaisoikeuksien kaventumisesta. Nämä mellakat tulevat kaventamaan oikeuksia edelleenkin. Lisää kameroita, kasvontunnistusohjelmia, puhelinkuuntelua, algoritmeja. You name it.
  • Kiinteistöspekulantit. Jossain päin maan arvo nousee ja jossain laskee. Toisin kuin Helsingissä, monessa amerikkalaisen kaupungin keskustassa eivät ole parhaimmat asuinpaikat. Lähiöityminen tulee vankistumaan entisestään, samoin sellaiset lähiöt, jotka ovat vartioituja ja aidattuja 24/7. No-Go-Zonet tulevat kärjistymään sekä köyhien että rikkaiden asuinalueina. Toiseen ei uskalla mennä, toiseen ei pääse.
  • Rasistit. Ne aidot ja aatteessaan pysyvimmät organisaatiot, Aryan Brotherhoodin kaltaiset. Poliisiautojen palaessa ihmisten kynnys turvautua kehen tahansa, joka pystyy tarjoamaan turvaa, laskee. Tämä tekee aiempaa helpommaksi sekä rasistiorganisaatioiden rekrytoinnin että hiljaisen hyväksynnän näille. Jos vaihtoehtona ovat kuulapäät vs. pelko ghettogangstoista, niin tavis helpommin sietää ensin mainittuja, koska hän ei koe skinejä suorana ja potentiaalisena uhkana.
  • Muut, jotka voivat laskea hyötyvänsä tästä, ovat aika yllättäviäkin. Eräs viihde-elektroniikan iso toimija asettui tukemaan protesteja, sanoen vastaanväittäjille, että (rikotut) kaupungit voidaan rakentaa uudestaan. Nuoret ovat suurin asiakasryhmä heille, joten yleistä oikeustajua melko lailla venyttäen he saattoivat laskea saavansa hyvispisteitä ja positiivista markkinointihyötyä tällä tavoin.

Mutta suurin hyötyjä löytyy jostain toisaalta, ja saavutettu hyöty nähdään seuraavissa USA:n presidentinvaaleissa.

Donald Trump on joko aikamme suurin ekstrentrikko tai keskivertoa fiksumpi tyyppi, joka Twitter – viestinnällään ja muulla esiintymisellään on pistänyt pelikuviot ja toimintatavat täysin uusiksi. Fiksuuden puolesta puhuisi kuitenkin argumentti, jota ei voi kiistää: tyhmästä ei tule miljardööriä.

Demokraattien tilanne on huono. Ketään potentiaalista haastajaa ei saatu suostumaan ottamaan selkäänsä seuraavissa vaaleissa. Tällä hetkellä ainoa vaihtoehto tullee olemaan Joe Biden, joka on vaikuttanut kykenevältä käsittelemään enintään rollaattoria ydinasesalkun sijaan. Varteenotettavampaa haastajaa tarvittaisiin, mutta sellaista tuskin enää saadaan. Voiton mahdollisuuksia ei ole, jollei Trumppia saada horjutettua.

Mellakoiden seurauksena Trumpista pyritään maalaamaan rasistinatsi, vaikka harva ennen häntä on yrittänyt tehdä vähempiosaisten eteen yhtä paljon. Hän sai diilattua yrityksiä muuttamaan takaisin Jenkkeihin, joka on tuonut kipeästi kaivattuja duunarityöpaikkoja. Jos joku on katsonut hänen ”kansakunnan tila”-puheitaan, hän on selkeästi nostanut esiin mustia miehiä ja naisia, jotka ovat saavuttaneet jotain hienoa. Showta ja manipulointia, totta kai, mutta se ei vähennä teon arvostettavuutta. Siinä, missä demokraatit pyrkivät kylvämään eripuraa ja katkeruutta, Trump on pyrkinyt rohkaisemaan ihmisiä positiivisia esimerkkejä käyttäen. Rakentanut erilaisia matalan kynnyksen projekteja, joiden seurauksena (ennen koronaa) mustien köyhyys, työttömyys ja rikollisuus oli alhaisemmalla tasolla kuin on ollut vuosikymmeniin.

Ja rakentaja on aina paremmalla asialla kuin rikkoja.

PS: Demokraateilla ja oikeilla rasisteilla on pitkä yhteinen taival, josta on unohdettu irtisanoutua, eikä muutenkaan ole mielellään muisteltu. KKK nosti Etelävaltoiden klaanilaisia demokraattisenaattoreiksi ja presidenteiksi aina 50-luvun loppuun saakka. Silloin on sanomattakin selvää, kenen hallussa pienemmät poliittiset kuviot ovat olleet. Saa googlettaa, jos ei usko.

Original photo by Flavio Gasperini on Unsplash