Kouvolan rahanpolttoboogie I Suoratamo

Kun Kouvola jo ehkä seuraavalla valtuustokaudella liukuu Valtion määräysvaltaan, niin se kysymys, johon kukaan ei halua vastata, on: ”miten tässä näin pääsi käymään”. Ihan kuin sata lasissa betonihelvetin seinään ajaminen tulisi jotenkin puun takaa ja varoittamatta. Tätä kouvolalaista kolarivideota ovat kuntalaiset saaneet todistaa vuodesta ja valtuustosta toiseen. Vastaus ovat ne päättäjät, joita ei huoleta eikä puristele. Joiden motto on kuin suoraan Obaman vaalikampanjasta: Jes vii gän.

Suoratamo on tämän kaikkivoipaisuuden helmiä. Joillekin ei riittänyt, että Kouvola olisi ollut kaltaisensa kuntien yhteenliittymä sillä hajautetulla infrastruktuurilla, mikä seudulle oli vuosikymmenten saatossa muodostunut. Ei, piti olla pientä Hesaa tai edes melkein Lahtea ja tunkea parin neliökilometrin alueelle mahdollisimman paljon erilaisia hankkeita. Komiaa pitää olla, mitään juntteja täällä.

Siitä sai sitten alkunsa Uusi Uljas Sairaalamme, Ratamo. 160 miljoonan terveyssektorin monitoimikeskus, sisältäen sairaalan lisäksi terveysasemaa, hammashoitolaa ja muita palveluita.

Sattuma kuitenkin puuttui peliin uusien suunniteltujen sotealueiden myötä. Syntyi etuajassa KymSote, Kymenlaakson sairaalajätti, jossa Kouvolan osuus on enemmänkin maksaa se, mitä kotkalaiset haluavat. Tässä kohtaa voisi tietysti syyllistää kotkalaisia, että hyi kun olette tuhmia, mutta itse asiassa he vain tekevät työnsä hyvin ja pitävät kotkalaisten puolia – siihenhän heidät on palkattukin.

Ja niin sai alkunsa Suoratamo, tosin suollehan se isompikin sairaala olisi rakennettu. Kouvolan keskustan liepeiltä kun ei voi purkamatta vanhaa rakentaa uutta kuin sinne, minne ei ole edes järkiperustein aikoinaan tehty kaavaakaan. Kun kerran tilaa on, mitä järkeä kaavoittaa suota – eihän sinne ole mieltä rakentaa! Ei ihme, ettei sairaalalle tahdottu aluksi saada edes tekijää.

Mutta kun komiaa pitää olla. Rahaa saa pankista, kuten muihinkin rakennushankkeisiin. Mikä tässä on ongelma? Ai että olisi ollut järkevämpiäkin vaihtoehtoja? Taantumusta ja tuolla asenteella Kouvolasta loppuu se vähäkin elinvoma! Niih.

Sairaalanmäki olisi kaikilla järkimittareilla ollut fiksumpi vaihtoehto. Sairaalaa olisi rakennettu jo melko paljon niillä miljoonilla, mitkä upotettiin pelkkien perustusten paaluttamiseen. Koronauutisoinnissa kävi ilmi, että kallioon on louhittu aikaa sitten tilaa ja rakennettu tiloja miltei toisen sairaalan verran. Siellä ovat kaikki kriisiajan valmiudet omasta sähköntuotannosta alkaen. Nyt paljon jo valmiina olevaa sairaalainfraa joudutaan rakentamaan uudestaan. UPM olisi luovuttanut omistuksessaan olevaa maata Puistomaan puolelta, että tien olisi voinut haluttaessa tehdä loivemmaksi ja uusiksi. Lisäksi Sairaalanmäki jää joka tapauksessa veronmaksajien käsiin, hyödyttömäksi käyvää kiinteistömassaa, jonka purkaminenkin maksaa. Todennäköisesti koko alue myydään muodollisella summalla jollekin rakennusliikkeelle.

Mitä taas tulee sijaintiin, niin sellaista kaupunkia ei ole, missä sairaala olisi tasapuolisesti kaikkia lähellä. Eikä ensiapua lukuun ottamatta matkalla ole merkitystä, jos matka on viisi kilometriä pidempi ja ensiapuakin annetaan jo ambulanssissa. Sairaalaan tullaan etukäteen ajanvarauksella, ja jos sinne jäädään, sillä ei ole merkitystä, missä sairaala on. Tosin Sairaalanmäen miljöökin on paljon rauhallisempi ja tervehtymistä tukeva.

Kaikki vain pohjimmiltaan turhamaisuuden takia. Tiedoksi, että jos pelkää tehtaan hajujen tarttuvan sairaalakäynnillä kettupuuhkaan tai merkkireleisiin, niin silloin olisi nimenomaan kannattanut olla Sairaalanmäen puolella. Tuulet käyvät niin, että jos soodakattilan savukaasupesurit jostain syystä lakkaisivat toimimasta, niin se on todennäköisemmin Suoratamo, jonka suuntaan hajuhaitat leijuvat.