Kouvolan uimahallihävitys IV – Kouvola velaksi upoksiin

Suuri Uimahallihanke alkaa muistuttamaan aina vain enemmän jonkinlaista elokuvaa. Se ei ole komedia eikä toimintaelokuva. Se on alakuloinen dokumentti, joissa yhdet haluavat niin kiivaasti uutta hallia ties mistä syystä, että mopo tuntuisi hädin tuskin pysyvän Kouvolan louhikkoisella talouspolulla. Toiset yrittävät estää näiden politiikan surmanajajien mopon lähtevän täysin käsistä ja sinkoutumaan veronmaksajien väkijoukkoon. Melkein käsistähän tämä tapaus on käsittämättömästi lähtenyt.

Koko ajan oma ja monen muunkin perusteltu ajatus on ollut, että am-mat-ti-lai-set te-ke-vät kor-jaus-suun-ni-tel-mat ja las-ke-vat hin-nan, jonka jälkeen voidaan pohtia niiden kohtaloa.

Mutta nyt uimahallimopo on lähtenyt sellaisille kierroksille, ettei ole aiemmin nähty. Siteeraus kaupungin omasta materiaalista:

”Uuden uimahallin investointikustannuksiksi on arvioitu 23 miljoonaa euroa, kun nykyisen uimahalliverkon – eli Kuusankosken, Inkeroisten, Valkealan ja Urheilupuiston hallien – investointitarpeet ovat 23,6 miljoonaa euroa  …….

Mikäli uimahalliverkkoa samalla tarkasteltaisiin viime vuosina tehtyjen selvitysten mukaisesti: niin sanottu 2+1-malli, johon siis sisältyisivät Inkeroisten ja Valkealan nykyiset uimahallit sekä uusi uimahalli, olisi vuotuisilta nettokustannuksiltaan 2,1 M€ ”

Eihän tässä ole mitään järkeä. Tulee vaikutelma, että jos uusi halli rakennetaan, niin siinä säästetään se 23,6 miljoonaa olemassa olevien hallien investointitarpeista. Mutta jos Inkeroinen & Valkeala säästetään, ei niiden investointitarve häviä mihinkään, vaan tulee uuden hallin kustannusten päälle.

Kun uutta uimahallin päätöstä nuijittiin 2019, tukeuduttiin Trellumin taulukkolaskentaohjelman tuomaan lukemaan. Silloin Kuusaan hallin perusparannustarpeeksi (sanatarkka sitaatti Trellumin papereista)  ilmoitettiin yli 5,5 miljoonaa, Urheilupuiston  3,6 M€

Nyt kuitenkin otettiin hieman isompi pyssy käyttöön – nimittäin karkea korjauskustannusarvio, joka on uimahalleissa 2200 €/m2. Se tekee Kuusaalla 6,2 M€, Urheilupuistolla 4.3 M€, Inkeroisissa 2,2 M€ ja Valkealassa 4 M€. Luvut on laskettu kuntotarkastusraporteissa annettujen neliömäärien perusteella – 7700m2 x 2200 €/m2 = 17,1 M€. Tässä on reilun 6 M€ ero annettuihin investointikustannuksiin. En tiedä, mistä ero tulee, mutta sille lienee looginen selitys.

Uuden hallin hinnaksi laskettiin 3600 €/m2. Uusi kompleksi olisi melkein yhtä suuri kuin vanhat yhteensä, 7000 m2. Ja kuten Inkeroistenkin yhtenäiskoulun kanssa, tämäkin todennäköisesti liisattaisiin. Vielä hieman kalliimpaa.

Kuntalaiskysely laadittiin niin, että se vastasi, joka sattui eksymään oikeille nettisivuille oikeaan aikaan. Se olisi pitänyt tehdä niin, että mummo Siikavastakin olisi saanut mahdollisuuden vastata. Ensin olisi pitänyt postittaa kirje joka asuntoon ja vastata olisi voinut harkintansa mukaan netissä tai palautuskuorella.

Jotta näin. Urheilupuisto vedettiin jostain sivusta peliin. Onneksi valtuustoryhmillä on sen verran maalaisjärkeä (ainakin tänään 26.10 olevan tiedon mukaan), että uimahalli siirretään kevääseen ja keskitytään vielä vakavampiin asioihin eli aluevaaleihin. Sipilä sai rakkaudella kasaamansa himmelinsä runtattua viimein läpi ja uudet EK-vaalit saattavat tulla etuajassa. Mutta se on toinen boogie se.

Original Photo by Zen Maldives on Unsplash