Kaopla 6.10 & 16.11 -22

Kouvola on kaksijakoinen kaupunki. Toisaalla heitellään miltsejä, niin kuin huomista ei koskaan tulisi – tiedä sitten, onko ylimmillä päättäjillä jokin varma tieto, että tästä kaikesta selvitään joutumatta kriisikunnaksi. Toivottavasti se ei kuitenkaan tarkoita KSS:n, sen verkon tai Kouvolan Veden myyntiä.

Toisaalla taas tehdään arjessa jokapäiväistä työtä kuntalaisten eteen. Kouvolassa on ollut luovuutta ja uskallusta tarttua uusiin haasteisiin ennakkoluulottomasti. Esimerkkinä kaupungin itsensä järjestämä erityisopettajien ja erityisluokanopettajien koulutus Heistä on huutava pula valtakunnallisesti.

6.10. painavin asia oli ensi vuoden talousarvio. Eihän näitä lautakunta lopullisesti päätä, mutta se on portti eteenpäin. Rahaa palaa, ja kasvatuksesta tullee suurin menomomentti ensi vuodesta lähtien, kun Kymsote loppuu ja sen toiminnat siirtyvät uusille hyvinvointialueille. Vuodelle 2023 talousarvio on reilun 140 miljoonan tietämillä. Paljon rahaa alle 80 000 asukkaan kaupungille, mutta minkäs teet. Koulutus on ollut – ja on syytäkin olla – valtion ja kunnan ydintoimintoja itsenäistymisestä alkaen.

16.11. Oli esittelyssä avoin varhaiskasvatus. Tämä tarkoittaa perhekeskuksia Korialla ja Keltakankaalla, jotka ovat auki säännöllisesti, mutta ei kokopäiväisesti.  Mutta sen lisäksi käytössä on päiväkotibussi, joka kiertää Elimäeltä Jaalaan! Näissä vanhemmat voivat tavata toisiaan ja lapsilla on mahdollisuus leikkiä keskenään. Todellista laatikon ulkopuolella ajattelemista! Kaikki mikä parantaa perheiden selviytymismahdollisuuksia sekä peloteltujen että todellisten uhkakuvien keskellä, on hyvästä. Säästetään sitten vaikka tulevista diipadaapa – miltseistä.

Molemmissa kokouksissa oli myös opettajien virkamatkamääräyksiä niin Dubliniin, Nizzaan kuin Roomaankin. Ihmettelin tätä ja sainkin vastauksen: Nämä matkat kuitenkin maksetaan kaikkinensa eurooppalaisesta taikaseinästä, eivätkä ne rokota kouvolalaista veronmaksajaa. Ne maksetaan Erasmus-verkoston toimesta. Ihan hyvä niin.

Muuten painin erään tietopyynnön parissa. Tikkuisaa on, mutta koko vaatimaton luottamusmiesurani alkoi samantyylisen tapauksen kanssa. Toivon hyvää, mutta usko siihen murenee päivä päivältä näissä peleissä.