Heinäkuun perusvainot & väkivaltafantasiat

Heinäkuu on perinteisesti ollut melko uutisköyhää aikaa. Uutisten puolesta se on sitä nytkin, mutta ei metelin puolesta. Niiden parempien ihmisten mediatykistö jauhaa persujen hallitusasemia parhaan kykynsä mukaan. Jossain vaiheessa kuitenkin savu hälvenee ja sitten nähdään, kestääkö hallitus. Petteri Orpo on osoittanut ainakin toistaiseksi hyvää kylmähermoisuutta, eikä ole lähtenyt mattivanhastelemaan, kuten Valtosen Ellu Liittovaltiosta, joka jo kertaalleen pyysi turkkilaisilta anteeksi.

Tykitys on näyttävää, mutta loppujen lopuksi onttoa. Sitä pitävät yllä vanhat kunnon Yle ja Sanoma, saaden tukea Alma-Medialta, jonka juuret ovat syvällä kepulaisessa Pohjanmaan mullassa.

Kukaan noista toimittajasankareista ole loppujen lopuksi niin suuri sankari, kuin provosoinnilla ja uhriutumisella tahtovat esittää. Tampereen punainen mylly jauhaa uusia toimittajia koko ajan ja työpaikkoja on rajattu määrä.  Siksi, jos käsketään ”soittamaan Paranoid”, niin se tehdään kyllä trumpetilla, tamburiinilla tai vaikka kukkopillillä. Koska joku muu sen tekee takuulla, jos ei itse tee.

Kiikkulaudan toisessä päässä ovat puhuvat päät, jotka ottavat kantaa median luomiin väitteisiin ja pitävät näin tulta yllä.

Eli meillä on ensin media, joiden mantrana on hokea : ”persut on pahoja”, eri variaatioina ja eri henkilöiden kautta. Toisessa näytöksessä media haastattelee joko persujen kuviteltuja uhreja tai lähinnä jäsenkirjoilla paikkansa saaneita auktoriteetteja, jotka toistavat median sanomaa: ”persut ovat todellakin pahoja”. Ja näin saadaan pöyristelyä sekä klikkiotsikoita jatkettua pidemmälle. Tämän keiton maku laimenee hitaammin, vaikka siihen lisättäisiin vettä enemmänkin.

Meteliä mahtuu, eikä siihen kukaan kuole. Mutta uusia, huolestuttavampia piirteitä on alkanut putkahdella esiin. Esimerkkinä eräs lähinnä somessa vaikuttava syvän päädyn hörhö, joka on ryhtynyt jakamaan väkivaltafantasioitaan muille. Tämä omassa rinnakkaistodellisuudessaan lymyävä tyyppi vain saattaa triggeröidä muita saman planeetan asukkeja, joista joku saattaa keksiä todellisia ja lopullisia ratkaisuja joidenkin persujen suhteen. Toivottavasti näin ei käy ja toivottavasti ”lerppahatut” muistavat käydä muistuttamassa kaikkein kajahtaneimpia, että todellisesta vihapuheesta tulee myös seurauksia.

Luonnollisesti on kaikille parempi, jos tämä vihanlietsonta ei mene yli äyräiden. Mutta pahoinvointivaltiossamme näitä oman elämänsä Jokereita riittää. Silloin tiedämme, keitä kelmejä saamme kiittää tilanteen pahentumisesta hulluuteen ja väkivaltaan asti.