RKP:n vaarallinen peli

Orpon hallituksen varsinainen työ alkaa kohtapuoliin, mutta jo nyt se vaikuttaa olevan vähemmän vakaalla pohjalla, kuin olisi suotavaa. Siitä saa kiittää RKP:tä, joka ilmeisesti jollain lailla on henkisesti edelleen Marinin hallituksessa. Ainakin kannanotot voisivat olla hyvin alkuvuodelta.

RKP on Kepun ohella todella elastinen puolue. Kaikki käy, jos ministeriaudin takapenkille pääseminen sitä vaatii. Tai ehkä Kepu vielä hieman elastisempi – pakkoruotsista RKP ei hevin luovu.

Pakkoruotsihan on nimenomaan Kepun ja lopulta aikansa itsevaltiaan Kekkosen ansiota tai syytä. 1968 opetusministeri Johannes Virolainen teki pakkoruotsista kaupat RKP:n kanssa saadakseen sen hallitukseen. Hyvät kaupat todellakin.

Mutta takaisin tähän päivään. Moraalisesta pöyristymisestä olemme saaneet lukea useasti tämän kesän aikana. Mutta kuinka viisasta se on?

RKP on saanut olla rauhassa, vaikka valtaosa vastustaa pakkoruotsia. Tätä lehmänkauppojen jäännettä on suvaittu, eikä RKP:een ole kohdistunut suurempaa vastustusta. Nyt se kuitenkin ihan itse hakee vastoinkäymisiään ja antipatiaa.

Purran 2008 kommenttien tonkiminen on naurettavaa ja epärehellistä. Koska se on sitä, se myös käy kansalaisten oikeustajuun. Se taas saa suhtautumaan RKP:een itseensä negatiivisemmin. Eikä yhden asian prosenttijengillä ole siihen varaa pidemmän päälle.

Jos RKP onnistuu kaatamaan hallituksen, kuka tahansa ehdokas sen jälkeisissä vaaleissa, joka ottaa vaaliteemakseen pakkoruotsin poistamisen, menestyy. Samalla se ottaminen vaaliteemaksi lisää itsessään RKP:n ja pakkoruotsin vastustusta. Siis RKP itse manaa omaa vastustajaansa esiin. Aika vaarallista ja lyhytnäköistä toimintaa.

Ja nimenomaan RKP:n tapauksessa pöyristely on kiusallista ja on jo hieman kapsahtanut omaan nilkkaan. Purra sanoi rumasti 2008. Mutta vielä 2007 RKP jakoi viimeiset Freudenthal – mitalinsa. Axel Olof Freudenthal oli puolestaan rotuoppidosentti, jonka mielestä suomalaiset olivat alempaa rotua.

Freudenthal harrasti  natsittelua jo ennen natseja. Missä viipyvät irtisanoutumiset ja anteeksipyynnöt?

Katumisenkin olisi syytä olla uskottavaa.