27.9 oli käsittelyssä keskuskeittiö – josta kirjoitin erikseen – sekä talousarvio, jossa oli jänniä erityispiirteitä. Siinä nimittäin mainittiin muutokset Pilkanmaan, Hirvelän ja Kaipiaisten koulujen kohdalla.
Hälytyskellot soivat ja ehdotin, että kouluista päätetään erikseen eikä niitä ujuteta tällä lailla. Minulle sanottiin, että ei nyt päätetä niistä, vaan nuijitaan vaan talousarviota. Jos kyseessä on vain talousarvio, miksi jotkut koulut pitää mainita nimeltä?
Koska näin oli, tein esityksen: ” Ehdotan että kouluverkosta päättäminen tehdään erikseen eikä talousarvion yhteydessä, kuten nyt tehtiin”
Jäin yksin, eikä kukaan kannattanut ehdotustani.
Jätin vielä eriävän mielipiteen:
Aiemmin tehtyjä päätöksiä ei ole syytä kumota. Kerran päätettyjä asioita ei ole syytä repiä auki ja aiheuttaa turhaa huolta, myös vakavaa resurssipulaa jo muutenkin aliresurssoidun opetushenkilöstön ylikuormittamiseksi. Tämän kaltaisilla päätöksillä pitää olla em. syystä johtuen myös aikaa huolelliseen valmistautumiseen ja muutoksen tekemiseen. Nyt näin ei ole.
Koulujen kustannuksista puhuttaessa puhutaan kiinteistökustannusten osalta nk. sisäistä vuokrista. Nämä jaotellaan sekä ylläpitovuokraan että pääomavuokraan. Ylläpitovuokra on konkreettiseen kiinteistön ylläpitämiseen suunnattua rahaa, sisältäen esim. lämmityksen, sähköt ja kiinteistönhoitamisen.
Pääomavuokraan sisältyy rakennuksen korjausvastike (jota ei kuitenkaan käytetä täysimääräisesti rakennuksen kunnossapitoon, muutenhan kiinteistöt pysyisivät huippukunnossa), pääoman tuottovaatimuksen mukainen korko ja maanvuokra. Nämä rahat palautuvat kaupungille eli kiertävät taskusta toiseen. Sisäisien vuokrien suuruudesta päättää kaupunginhallitus. Se on siis hallinnollinen päätös.
Näitä rahoja kuitenkin – vaikka eivät oikeasti ole juurikaan kaupungin kassasta pois – käytetään perusteluina sille, miksi tietyn rakennuksen ylläpito on niin kallista.
Kustannuksia miettiessä kyseessä on siis eräänlainen placebo-raha, koska se ei ole todellinen kuluerä verrattaessa esim. lämmitykseen. Jos säästöjä siis haetaan, ne voisi aloittaa näistä omaan harkintaan perustuvista kuluista ja vasta kun ne on pienenennetty vastaamaan todellisia käyttökustannuksia, harkita uudelleen koulujen lakkauttamista etuajassa vastoin aiempaa kaupunginvaltuuston tekemää päätöstä koulujen palveluverkkorakenteesta
Myöhemmin kävi ilmi, että koulujen kylmäksi laittoa todellakin ajettiin. Seuraavissa eri toimielinten kokouksissa vedottiin siihen, että tämähän on jo sovittu.