Kouvolan rahanbolttoboogie VI: Teatterimuilutus

Ukrainan sota, taloustaantuma, terveyspuolelle revennyt kymmenien lisämiljoonien vuosittainen tarve. Mikään ei saa Kouvolan päättäjiä muuttamaan suuntaansa ja luopumaan visioistaan, olivat ne kuinka hyödyllisiä tai tarpeettomia tahansa. Jos uusi teatterikortteli tahdotaan, niin sitä ajetaan millä tahansa konstilla eteenpäin. Muiluttamalla, jos ei muu auta.

Yleensä ottaen isot hankkeet ajetaan läpi lautakunnissa selvästi ja näkyvästi. Niitä on helppo ajaa, koska lautakunnissa tuskin koskaan asetutaan virkamiehen tahtoa vastaan. Miksi näin on, se on erillisen pohdinnan aihe. Mutta kuitenkin peli on avointa, eikä se ole virkamiehen vika, jos luottamushenkilöt eivät tee viisaita päätöksiä.

Liikunta – ja Kulttuurilautakunnasta tiedettiin jo etukäteen, että siellä tullaan vastustamaan uutta megamiljoonien pöhöhanketta. Mutta jotta prosessi tulisi hoidetuksi asianmukaisessa järjestyksessä, se pitäisi saada sieltä läpiujutettua edes jossain muodossa.

Siispä 5.10. -22 järjestetyssä lautakunnan kokouksen esityslistalla ei ollut pykälää uudesta teatterista. Sen sijaan kokouksessa esiteltiin oli pykälä 79 ”Liikunta- ja kulttuurilautakunnan talousarvio 2023 ja talous- ja henkilöstösuunnitelma vuosille 2023 – 2026”.

Tässä kohdassa oli 3 liitettä, joista yksi oli 7 sivua pitkä.  Suurin piirtein puolivälissä liitettä nimeltä ” Liikunta- ja kulttuurilautakunnan talousarvio 2023 ja talous- ja henkilöstösuunnitelma vuosille 2023 – 2026” Oli sitten maininta, jossa sanottiin näin:

”Päivitetyn tiedon mukaan kulttuuri-investointeja aletaan viemään eteenpäin teatterin uudisrakennus edellä”

Seuraavana päivänä Kouvolan Sanomissa ilmoitettiin, että ” Liikunta- ja kulttuurilautakunta hyväksyi teatteri-investoinnin keskiviikkona talousarvioesityksen yhteydessä ja esittää talousarviota edelleen hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle ja valtuustolle.”

Eli kymmenien miljoonien tähän aikaan täysin turha, mutta turhamaisuutta hivelevä hanke muilutettiin eteenpäin yhdellä maininnalla 7 – sivuisessa tekstimassassa.

Tämä on voinut mennä demokraattisen prosessin mukaan, mutta ei sen henkeä kunnioittaen.