Kaopla 27.4 & 8.6 -23

Huhti – ja kesäkuun kokouksissa itselleni tärkeimmät olivat Kääpälän, Sippolan ja Elimäen koulut. 27.4 Kaikki koulut lähetettiin uudelleen valmisteltavaksi puutteellisen valmistelun takia. Aivan oikea päätös.

8.6 kokouksessa nuijittiin sitten päätöksiä

Kääpälä on melko simppeli ja yksiselitteinen: sieltä loppuvat lapset koulun fiksuun pyörittämiseen. Kääpälään päätettiin rakentaa ”pienten lasten talo” eli varhaiskasvatusyksikkö, esiopetus ja luokat 1-2

Nimi lienee jonkun konsultin aivomyrskyn peruja, google tuollaisesta ei ole kuullut.

Sippola oli erilainen tapaus. Koska Kouvola ei olisi Kouvola ilman rahanpolttamista, vanhat rakennukset eivät tietenkään kelvanneet. Laskentaperusteet olivat myös perinteisesti ylimalkaisia ja sinne päin. Kunnon keskustelua näistä harvemmin käydään. Itse arvioin, että vanhaan kouluun saadaan saneerattua koko varhaiskasvatusyksikkö, esiopetus ja ala-aste. Mutta ei, se ei sovi Kouvolan rahanpolttoboogieen.

Korialle tahdottiin velkahuumassa myös uutta koulua. Siihen siinä mielessä järkeä, että Elimäen kunnan jäljiltä oppilaat kuljetetaan ylä-asteelle Korialta Elimäen keskustaan. Elimäelle jää kuitenkin ala-aste ja olisi ollut järkevää laajentaa sitä niin, että kirkonkylälle oltaisiin saatu pieni yhtenäiskoulu. Tulevaisuudessa he joutuvat puolestaan kulkemaan syrjäkyliltä Korialle ja osan koulumatka venyy yli laillisten aikarajojen.

Vähemmän yllättäen hävisin. Lautakunnassa esittämäni ehdotus oli seuraava:

” Esitän, että Kouvolan kaupunki selvittää mahdollisuuksia järjestää Elimäelle pienen, Elimäen kirkonkylän ja siihen luontaisesti kuuluvien lähialueiden oppilaille opetusta myös 7-9 – luokkalaisille sen sijaan, että he mahdollisesti tulevaisuudessa joutuisivat matkustamaan uuteen yhtenäiskouluun Korialle.

Harkittavana voisi olla nykyisen Kartanokoulun nimellä toimivan ala-asteen laajentaminen joko mahdollista rakennuksen olemassa olevaa tyhjää tilaa käyttöönottamalla tai pienellä lisärakentamisella. Elimäelle kuitenkin jää ala-aste nyt esitetyn ja mahdollisesti päätettävän Korialle rakennettavan uuden koulun jälkeenkin.

Sippolan koulun suhteen ehdotan, että selvitetään mahdollisuutta koulurakennuksen saneeraukseen niin, että alakertaan tulisi uusi päiväkoti ja yläkertaan ala-aste. Nyt sinne suunnitellaan uudisrakennusta, joka sekin maksaa ja nyt jo vireillä olevat rakennusprojektit ovat osoittaneet huimaa kustannustason nousua alkuperäisestä. Mikään ei takaa, että nyt esitetyt rakennuskustannukset pätisivät silloinkin, kun oikeasti rakennetaan

Vanhan kunnostaminen on aina myös pienemmän hiilijalanjäljen vaihtoehto.”

Perustovereista eli Jaanusta ja Schneiderista sain sentään tukea. Jätin eriävän mielipiteen.

Lopputulemana nostan hattua Sippolan ja Elimäen aktiiveille. He eivät jääneet nöyrästi odottamaan muiden päättävän puolestaan, vaan halusivat itse vaikuttaa asioihin. Demokratia tarvitsee aktiivisia osanottajia toimiakseen.