Hyvästi Venäjä

Se jää nyt sitten näkemättä. Pietari ja Venäjän laakeat arot. Sochi. Sinne ei tule asiaa, enkä uskaltaisi sinne mennäkään. Lain mukaan sotaan liittyvästä ”misinformaatiosta” voi napsahtaa 15 vuotta linnaa ja syyte menee vanhaksi 15 vuoden päästä. Olen ottanut kantaa Putinia vastaan ja näyttänyt videota venäläisten ohjushyökkäyksestä. Se siitä sitten.

Olen lukenut venäjän alkeet. Osaan kirjaimet. Mulla oli viisumikin, mutta en ole astunut Venäjän maaperälle. Innostus sinne  lähti offroad-harrastajista, jotka ovat tehneet safareita lähinnä Kuolan niemimaalle. Persaukinaisuus on jatkuva vieras, mutta haaveilin ostavani Land Roverin, Jeepin tai Land Cruiserin ja matkaavani kauas – ei ehkä Vladivostokiin, mutta ehkä Baikalille, missä jotkut hurjat saksalaiset olivat talviretkeilleet polkupyörillä. Sochissakin olisin voinut piipahtaa liottelemassa varpaita Mustassa meressä ympyrämatkalla Ukrainaan. jonne olen hinkunut vähintään yhtä kauan. Ehkä vielä joskus saan 13 vuotta kyteneen aikomuksen päästä Kiovaan, mutta sitä ennen pitää tapahtua paljon. Esimerkiksi rauha.

Venäjälle käy todennäköisesti huonosti. Putin meni ympäröimään itsensä jees-miehillä, jotka kertoivat kaikkivaltiaalle sen, mitä hän halusi kuulla. Tosin toistaiseksi paras kalusto ei ole ottanut osaa sotimiseen. Voi tietysti olla, että sitä parasta tavaraa ei olekaan paljon enempää kuin mitä sotilasparaateihin tarvitaan, mutta epäilen. Toivottavasti se paras kalusto ja miehet eivät ole suoraan rajamme takana.

Mulla ei ole yhtään enempää vihamielisyyttä tavallisia venäläisiä kohtaan kuin kuukausi tai vuosi sitten. Miksi olisi? Osa tykkää Putinista, mutta ovat samaan tyyliin koirakoulutettuja kuin me suomalaisetkin. Tosin paljon pienemmällä porkkanalla ja paljon isommalla kepillä. Mutta parempi olla tarkka sanoissaan rajan molemmilla puolella.

Sielläkin osataan kreisihuumori. Olen katsonut naureskellen videoita, joissa autolla vedetään tyynesti kolmella pyörällä, skeittaillaan roskapöntöllä, kuskataan Samaran takapenkillä isokokoista sikaa tai pidetään karhua kotieläimenä! Only in Russia, kuten videoiden nimetkin sanovat. Nyt nämä lunkit, rennot ihmiset saavat tuta kaikkivaltiaan neotsaarinsa valloitussodan kääntöpuolen.

Länsimaat ovat pinnalta lässynlässyjä, joissa typerimmät vouhkaavat täysin epäolennaisista asioista mutta tällä kertaa pullakäden pehmeys oli petollista. Puoli maailmaa on ottanut Pidä Tunkkis – asenteen, ja se on pakostakin tullut Putinille yllätyksenä, koska se on tullut sellaisena meille itsellemmekin.

Kun tämä kerran loppuu, ei mikään ole entisensä. Ei Eurooppa, ei Ukraina eikä Venäjä. Putinin turhamaisuus muuttaa historiaa väistämättä. Hän ei tule pääsemään Venäjän historiassa suurimmasta suurimmaksi, vaikka kuinka yrittäisi. Tämä turhamaisuus kuitenkin räjäyttää Harkovan taloja tiilikasoiksi ohjus ohjuksen jälkeen.

Onhan tämä kyllä tilaisuuskin. Ukrainan löytää itsensä korruptiokuonan alta, suomalaisten kasvattaa itselleen cojonesit takaisin ja Venäjän kansan nousta. Epäilen kuitenkin, että Venäjä sovjetoituu ja palaa takaisin ankeuteen missä kenelläkään ei ole mitään, ja valtaosalla menee enemmän tai vähemmän surkeasti diktatuurin alla. Siksi vankeuden uhka ei väisty, eikä asiaa sinne ole. Siis hyvästi Venäjä.

До свидания.

Photo by Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash